80 kg strömming

Denna vecka har liksom gått i ett töcken av skolstartskänslor, fiskstank, papptallrikar och sågspån. Eftersom renoveringen av köket har dragit igång nu så har man haft ett behov av att då och då utrymma huset för att pausa från allt oväsen. Alla dagens mål har bestått av mackor eller infryst mat som tinas i mikron, allt på papptallrikar. Förmodligen återstår en dryg vecka innan köket kan förklaras färdigt!
 
I fredags tog jag mitt pick och pack och drog till Pauline i Sigtuna för att tillsammans dela på ett pass på hennes jobb. Vi fick hjälpas åt att panera inte mindre än 80 kg strömming! Det tog sisådär dryga tre timmar. Det var trevligare än vad det lät (och luktade som kanske) som, för medans kunde vi stå där och prata om allt mellan himmel och jord. Hon flyttar ju till England om nio dagar!! Gaaahh! Hur som helst, så bjöd även de snälla hotellkockarna oss på en liten middag plus lite pommesrester, så det gick ingen nöd på oss, haha.
 
I torsdags sprang jag även mitt första längre lopp, iForm-loppet, som arrangeras av en av Sveriges största träningstidningar. Perfekt väder, fin goodiebag och tröja och en trevlig bana kan nog sammanfatta kvällen ganska bra. Tyvärr fick jag ett rejält håll vid 4.5 km, men tack och lov så gav det sig så småningom även fast jag inte vågade ta i riktigt lika mycket efter det. Gick i mål på 49.10 minuter i alla fall vilket jag är nöjd med för denna gång. Tjejen som vann loppet sprang på 41 minuter, helt galet!
 

/Andrea
 

Hurtbulle vs. död zombie

I torsdags var jag ute och sprang. Taggad och mentalt förberedd på vad som komma skall..
 
 
... och cirka 50 minuter senare är man inte lika kaxig.
 

Idag blev det ingen träning. Efter all långdistanslöpning dessa veckor har höften diskret börjat gnälla. Lika bra att försöka ta hand om den från start innan loppet nästa vecka. Hoppas på en kort historia. :)
 
/A

Recept vietnamesiska vårrullar

Det asiatiska köket har alltid tilltalat mig både när det gäller tillagning, smak och variation. Det har varit så roligt att nu under sommarlovet ha tid till att orientera sig bland alla miljoner ingredienser och rätter. Speciellt vår resa till Japan blev en inspirationskälla till att laga ytterligare mer asiatiskt, allt från nudelsoppor, wok och dumplings till vårrullar och curryrätter. I tisdags provade jag på vietnamesiska vårrullar, eller också kallade rispappersrullar. De består i enkelhet av "kokonger" av rispapper som fylls med allt från glasnudlar/risnudlar, kyckling/fisk och kokta grönsaker. Smaksättningen brukar bestå av någon fisksås, lime, vitlök, hoisinsås m.m. Sedan serveras allt med sötsur sås. Jag tog inspiration av receptet nedan, men i slutändan använde jag mig av glasnudlar, korv, vitkål, morötter och smaksatte med färsk vitlök, citron, musselsås, lite ketchup, svartpeppar, sambal oelek och lite japansk soya.
 
Ingredients  Serves: 8 
  • 60g rice vermicelli or rice noodles            
  • 8 rice paper wrappers            
  • 8 large cooked prawns, peeled, deveined and cut in half            
  • 1 1/3 tablespoons chopped fresh Thai basil            
  • 3 tablespoons chopped fresh mint leaves            
  • 3 tablespoons chopped fresh coriander leaves            
  • 2 lettuce leaves, chopped            
  • 1 tablespoon fish sauce            
  • 1/4 cup water                
  • 2 tablespoons fresh lime juice                
  • 1 clove garlic, finely chopped                
  • 2 tablespoons caster sugar                
  • 1/2 teaspoon garlic-chilli sauce                
  • 3 tablespoons hoisin sauce                
  • 1 teaspoon finely chopped roasted peanuts                
        
Directions    Preparation: 45 min
  1. Bring a medium saucepan of water to the boil. Boil rice noodles for 3 to 5 minutes, or until al dente, and drain. Rinse thoroughly with cold water so they don't stick together.
  2. Fill a large shallow bowl with warm water. Dip one wrapper into the water for 1 second to soften. Lay wrapper on the bench and place 2 prawn halves, a handful of noodles, basil, mint, coriander and lettuce in a row across the centre, leaving about 5cm of the wrapper uncovered on each side.
  3. Fold in uncovered sides of wrapper, then tightly roll to enclose the filling. Repeat with remaining rolls.
  4. In a small bowl, mix the fish sauce, water, lime juice, garlic, sugar and garlic-chilli sauce.
  5. In another small bowl, mix the hoisin sauce and peanuts.
  6. Serve the rice paper rolls with the fish sauce and hoisin-peanut dipping sauces.
 
Receptet hittade jag på: http://allrecipes.com.au/recipe/2472/vietnamese-rice-paper-rolls.aspx 
 
 
Resultatet såg slutligen ut så här:
 
 
Lite speciella kan jag erkänna att de ser ut, men jag tyckte verkligen om dem! Mina föräldrar, varav min pappa som rest praktiskt taget överrallt och gillar det mesta, var dock lite skeptiska till konsistensen hos rishöljet. Men smaken gick hem hos båda!
 
/Andrea
 

50-årsfest

I lördags var det 50-årsfest hos ett par av vår familjs äldsta vänner. Lite tur var det att inte alla inbjudna gäster kunde komma, för lite på gränsen till trångt var det redan. Men det hade säkert gått det med, haha! Mysigt blev det hur som helst med alla trevliga människor och den som alltid supergoda maten. Varje gång vi går på fest hos dem så promenerar man med lätta steg dit och praktiskt taget rullar hem.. Pappan i familjen, och även lördagens födelsedagsbarn, äger en bengalisk restaurang vilket innebär att halva buffén bestod av den goda maten därifrån. Tror jag åt mest kyckling och naan-bröd av alla! Zia, som pappan heter, skämdes inte heller över att agera linslus. Lördagens vanligaste kommentar var: "Kan inte du Andrea ta ett kort på oss?". Haha, det gjorde jag så gärna. Utöver detta lånade min jämngamla barndomsvän Sofia och hennes kompisar min kamera och tillsammans alla fyra fixade vi en liten fotostudie ute i trädgården.
 
Nedan är några exempel av de sammanlagt 350 bilderna som knäpptes under festen:
 
 
Imorse åkte jag in till skolan för att arbeta med projektgruppen på vår komplettering i Modellering och simulering. Senare på kvällen har jag provat att laga vietamesiska vårrullar. Jag tyckte mycket om det, men mina föräldrar var lite skeptiska till det lite slajmiga höljet, haha. Lägger kanske upp bilder och recept lite senare! :)
 
/Andrea

Bentopyssel med Pauline

Igår möttes jag och Pauline upp i centrum för att, var det tänkt, snabbt kika in på Ica innan vi skulle promenera hem till mig. Istället tog vi en titt in på H&M för att Pauline skulle hitta en specifik kavaj, sedan en tur in på Tiger för att hitta matlådor (och vi hittade den första "dubbelvåniga" matlådan jag har sett i Sverige! Köpte på mig två stycken direkt.. Har aldrig tidigare sett sådana utanför Japan.) och sedan tittade vi in på den thailändska matbutiken Thailaan. Jag har otroligt nog inte varit inne där sedan de öppnade, och oj vad jag har gått miste om ett bra asiatiskt utbud! De hade praktiskt taget det mesta man kan tänka sig i det asiatiska köket, och dessutom till nästan halva priset i jämförelse Ica! Några nudelförpackningar fick följa med hem tillsammans med två par söta ätpinnar. När vi var klara fortsatte vi på det asiatiska temat när vi kom hem. Då pysslade vi ihop en god (och söt ;) ) bentolåda som vi sedan åt till lunch. Jättetrevlig dag blev det!
 
 
Kramar,
Andrea

Ny bloggdesign!

Efter snart fem år med samma bloggdesign har jag nu pysslat ihop en ny! Det fick bli en somrig variant som förhoppningsvis kommer kännas hyfsat aktuell ett tag framöver. Kanske tvingas jag knåpa ihop en ny när snön ligger djup, men tills vidare kändes jordgubbar som det mest somriga jag kunde komma på. Vad tycker ni? Önskemål inför nästa byte? :)
 
Inatt sov jag inte speciellt många timmar, dryga sex blev det, så har vinglat omkring som en zombie här hemma. Som skönt är har man inget jobb eller skola att gå till på måndag, och det finns därmed ingen press att "hinna bli pigg". Gårdagen var i alla fall desto roligare med picknick vid parken med Anna, Therese, Sara och William! Erik var dock kvar nere i Skåne och kunde tyvärr inte komma. Vi andra köpte i alla fall med oss middag från Ica i centrum innan vi traskade ner till gräsmattan vid vattnet. Där bredde vi ut våra filtar och satt och pratade om allt från politik till relationer långt efter att mörkret lagt sig. Allt varvat med lite regelbundna slagsmål mot alla envisa getingar som insisterade på att störa oss.
 
Några halvsuddiga bilder från gårdagskvällen kan jag i alla fall färga inlägget med:
 

/Andrea

Nooshi med familjen

Hej alla!
 
Det verkar bli en fin dag idag, vilket sitter bra med tanke på den planerade picknicken med gamla badmintongänget ikväll! Hoppas att solen håller i sig!
 
Igår sov hela familjen ut, men istället för att äta frukost hemma drog vi på oss kläderna direkt och körde in till stan. En lunchbuffé på Nooshi vid Sergel var planerad! Jag har velat ta med familjen dit länge nu, eftersom det har blivit min absoluta favoritrestaurang som är både fräsch, har bra utbud av asiatiska rätter och är väldigt prisvärd. Till mina favoriter hör nog laxrätterna som sushin och teriyakilaxen. Mums!
 
Hoppas att er fredag blir fin och kanske till och med avslutas med fredagsmyyyyyyys. ♥
 

/Andrea

Sommarens första fotostudie

Hej hopp!
 
I söndags träffades jag, Anna, Sara och William i parken för att knäppa lite sommarfoton och avrunda den varma eftermiddagen med ett dopp i Edsviken. Det är så praktiskt när man är flera som är med och fotar, för då kan en hålla reflexskärmen medan en annan tar kort och resten agerar modeller, hehe. Detta blev premiärfotostudien för William, där resultatet senare blev en förnyad profilbild på Facebook. Jippey! Det är det bästa betyget man (som fotograf) kan få tycker jag - när personen använder fotot som profilbild. Denna bild är ju personens ansikte utåt för många av sina vänner, familj och bekanta. Rolig och lyckad eftermiddag blev det!
 
Nedan är några av resultaten från söndagen, en blandning av backstage- och spexbilder samt några av de riktigt fina. :)
 
 
/Andrea

Sommarmiddag med familjen

Efter gårdagens sista sommarjobbsdag åt hela familjen en mysig och somrig middag ute på altanen. Låter bilderna tala för sig själva. ;)
 
Sommar - snälla ta aldrig slut ♥
 
/A

Sista dagen på sommarjobbet!

Idag hade jag sista dagen på lagret! Wiiiehoo! Har i fyra veckor i princip plockat ordrar konstant utan minsta lilla glimt av soljuset, så nu ska det bli lite arbete på brännan och chill-tid. Från att bara ha restrestrest till jobbatjobbatjobbat så börjar förhoppningsvis två veckor av äkta lov nu. Ska försöka att inte specka denna tid full nu den också bara. Lätt hänt tyvärr. :/ Än så länge ligger endast några träffar med kompisar samt en tur i stan med familjen på schemat, och det känns roligt och lagom. :)
 
Min utsikt den senaste månaden!
 
/Andrea

RSS 2.0