Kvällsprommis

Kvällen avrundades med en skön sommarpromenad med Anna, Sara och Erik. Det var länge sedan man träffade Erik så det var kul att kunna "catcha upp" lite. Superskönt och avslappnat var det. :)


/A

Bentopyssel

Redan dagen efter att vi kommit hem från Japan ställde jag mig i köket för att prova mina nyinköpta bentoredskap och få utlopp för nyfikenheten att få prova göra mina egna japaninspirerade matlådor.. Jag är fortfarande på amatörstadiet, men betydligt sötare och mer kärleksfullt iordninggjorda blev matlådorna när de var klara ändå om man jämför med de vanliga. De vanliga matlådorna brukar bara bestå av resterna från gårdagen ihopslängt i en plastig låda. Lite gladare kände jag mig faktiskt när jag fick öppna en av dessa idag till lunch. Riset log ju åt mig. ;) Hhihi.

 
/Andrea


Familjefika hos barndomsvän

Idag bjöd grannen över oss på fika för att bara prata och umgås. Det var länge sedan vi bara hängde med dem. När jag var liten lekte jag och en av de nästan jämngamla barnen Filip i princip jämt, men sedan började vi mellanstadiet och det började gå allt längre mellan träffarna, och snart sågs vi inte alls. Sedan flyttade hela familjen till Singapore och då gjorde avståndet sitt. Hur som helst så var det jättetrevligt att få umgås båda våra familjer nu och prata ikapp lite! Dessutom fick jag låna Filips första bok i Game of Thrones-serien, som jag nu ska börja läsa under sommaren. Alla har ju lovordat den serien så det väl är lika bra att jag gör en egen bedömning, haha. Filip själv totalälskar den. Gillar jag den får jag traska över och be att få låna resterande böcker.. Han har allihopa, hehe.
 
 
Snacka om längdskillnad! Ändå är jag inte betraktad som kort.. Haha.

/Andrea

Tokyoresan i text och bilder

Resan till Japan hör till mina absolut bästa reseupplevelser. Hela den orientaliska kulturen har i nästan tio år fascinerat mig, och de har alltid förstärkts efter resor dit som de till Malaysia och Kina. Mina första intryck av Japan är dess otroligt hjälpsamma människor (exempelvis när vi frågade någon om vägbeskrivning så följde de med oss till destinationen för att vara säker på att vi hittade), en oklanderlig renlighet och noggrannhet samt stor artighet (mycket bugande och tackande). Utöver detta är det naturligtvis MYCKET folk och ganska stor brist på vegetation och grönområden i Tokyo (kvadratmeterpriset är världens högsta, eller åtminstone bland de högsta).
 
Vi hann med mycket under våra dagar där. Vi bodde på Tokyu Stay som låg i Ikebukuro, en stad som med tåg inte låg långt från Tokyo centrum. Efter mycket runtirrande i Tokyos myrstack av tunnelbanegångar så kunde vi utnyttja kommunaltrafiken bra och åkte till det stora shoppingdistriktet Shibuya, de stora animekvarteren och elektronikdistrikten i Akihabara, Harajuku där vi besökte Yoyogiparken (som under söndagar fylls av utklädda japaner i cosplayanda) och den närliggande trädgården, Shinjuku och Kamakura som ligger en timme utanför Tokyo där vi tittade i den lilla stan och på vackra tempel.
 
I matväg har det blivit mycket nudelsoppor, smaksatt ris, dumplings och en gång åt vi naturligtvis sushi. Min mage har aldrig mått så bra som under denna vecka i Japan, vilket högst sannolikt är den snälla matens förtjänst! Japanerna, och flera andra asiatiska länder, äter mycket kokt mat i form av nudlar, ris, grönsaker, fisk m.m. Det enda vanliga men lite mindre sunda alternativet som de också gillar är friterade räkor osv.

Bland shoppingen fick inte ett enda klädesplagg följa med hem. Förklaringen ligger nog i att jag endast reste med pappa, och han är inte lika pigg på att titta på kläder. Dock köpte jag massor av köksredskap och tillbehör till köket som jag redan har invigt, tillsammans med en del stationary-grejer, som söta block och stickers. Kan aldrig låta bli. ^^ Japan är det perfekta landet för allt gulligt. Bussar är pyntade med söta tecknade djur, alla produkter och all reklam är maximalt färggrann (less is not more där borta). Deras matlådekoncept har jag fastnat helt och hållet för, kallad bento. Det innnebär att de lägger ner lite extra omtanke i sina matlådor genom att arrangera och ibland pynta maten lite extra fint. Därför fick mycket bentoredskap föjla med hem i resväskan.
 
En underbar resa! Jag kände mig hemma i Japan, jag gillade kulturen och människorna. Synd att resan dit är ganska lång, speciellt för oss som mellanlandade i Dubai.
Trädgården vid Yoyogiparken.
 
Shibuya crossing kvällstid. Här räcker inte ett övergångsställe - utan fyra där människornas vägar korsar varandra. Kaos!
 
Dagliga frukosten på hotellet. Majssoppa, yoghurt med frukt, sallad och smaksatt ris.
 
Tempelingången i Kamakura.
 
Bröllop i templet vid Yoyogiparken. Typiskt japanskt och vackert!
 
Dumplings med svamp och lökfyllning. Jättegott! Vill prova att göra sådanna här hemma.
 
Kitkat med algsmak - vad sägs om det? Pappa smakade, det smakade tydligen inte alger utan snarare som mer socker.
 
Utsikten från ett av kommunalhusen.
 
I Japan låter alla restauranger tillverka vaxexemplar av sina rätter så att kunden kan se en exakt kopia i skyltfönstret. Praktiskt och vackert!
 
I animekvarteret i Akihabara.
 
Utanför Kejserliga palatset.
 
Den bästa nudelsoppa jag någonsin ätit. Hann äta den två gånger innan vi åkte hem.
 
Här kunde man skriva sin önskan vid templet.
 
Världens sötaste barn finns i Japan, hjärtat värkte lite varje gång jag såg dem. ♥
 
Vi besökte Asean Festival.
 

/Andrea

Tillbaka från Dubai och Tokyo

I'M BACK! I alla fall för en kortare period innan det bär av igen. Igår kom jag och pappa hem från två dagar i Dubai följt av sex dagar i Tokyo. Två helt nya platser för min del vilket gjorde allt extra spännande. Jag har tidigare varit i ett par asiatiska länder, men det var helt främmande för min del att besöka ett arabiskt land. Man fick till exempel tänka en extra gång på hur man klädde sig (visa mindre hud) m.m.
 
För att undvika ett för långt inlägg så delar jag upp reseberättandet i två omgångar. Jag börjar med Dubai!
 
Båda dessa platser, Dubai och Japan, har varit riktiga upplevelser och coola på sitt sätt. Dubai var så maffigt och anmärkningsvärt eftersom hela staden för bara dryga 30 år sedan inte ens existerade, och har sedan dess mitt i öknen i en rasande fart växt fram. Extremt mycket energi krävs därför för att driva alltihopa, vilket bidrog till en del miljörelaterade orostankar. Det är riktig ökenhetta utomhus med närmare 45 grader, så den enda chansen att kunna orka röra sig i mer än fem minuter är att befinna sig i luftonditionerade utrymmen. De hade till och med air condition i busshållplatserna!
 
Allt är typ "världens största" där borta, till exempel så har de världens största shoppingcentrum Dubai Mall som har nästan 1000 butiker. Under våra dagar där besökte vi tre stycken shoppingcentrum, inkluderat Dubai Mall naturligtvis (trots detta var det enda jag köpte en gosedjurskamel + några fina serveringsbrickor för 50 spänn under hela Dubaivistelsen), kollade in Dubais stora inomhusskidanläggning Ski Dubai, såg Burj al Kalifa som är en av världens högsta byggnader och tittade på Burj al Arab som är världens lyxigaste hotell med inte mindre än sju stjärnor (japp, klassen på hotellet ska tydligen sträcka sig over den normala femgradiga bedömningsskalan för hotell). Dock fick man tyvärr inte gå in i Burj al Arab om man inte var gäst, så vi fick vackert nöja oss med en bild utifrån.
 
I övrigt i Dubai blev det i matväg mycket tabouleh, nanbröd, fetaost och olika smaksatta kycklingkombinationer. Mums!
 
/Andrea

Kakbak

Som lovat kommer här lite bilder från kakbaket med William i tisdags inför Annas examensmiddag. Vi valde att göra syltkakor med hemmagjord jordgubbssylt och sedan chocolate chip cookies. Bagare är ju skyldiga att utvärdera sina skapelser efteråt, och jag och William kunde ju inte vara ett undantag, därför slank det ner några stycken under bakningen.. Vi var överrens efteråt i alla fall - båda var mums! Det var nästan så att man inte ville ge bort dem.. Hehehe.. Jodå, jag och Sara fixade dagen efter en passande burk att lägga dem i, och det blev nog en bra present. Nu är det upp till Anna att bedöma om de går att äta. ;)
 
 
Och Annas present blev:
 

En söt tisdag blev det! :)
 
/A

Annas fysioterapeutexamen

Igår tog Anna sin examen som fysioterapeut, eller sjukgymnast som det kallades innan. Wow! Kan knappt förstå att hennes tre år långa utbildning redan är över. Nu är hon ingen student längre, utan ska istället ut i arbetslivet och jobba. Snacka om att bli vuxen på riktigt! Coolt och lite läskigt på en och samma gång.
 
Hur som helst, så firade hon med en middag hemma hos sig för familj och vänner. Det blev trångt och mysigt med alla cirka 15 personer som fick samsas om utrymmet i deras vardagsrum, men det gick så bra så. Anna och hennes familj hade varit så snälla att tänka på mina allergier, de hade till och med bakat en ägg- och mjölkfri tårta! Eftersom den blev så mumsig var jag tvungen att be om receptet efteråt, hehe.
 
Som examenspresent hade jag och William bakat två olika sorters kakor, och sedan hade jag och Sara fixat en passande burk. Kan lägga upp lite bilder sedan baket lite senare.
 

/Andrea

Lektion i dumplingsbak

I fredags var det dumplingsbak hos Katherine som gällde. Jättemysigt var det att tillsammans sitta vid bordet i det lilla trånga köket och pyssla ihop de små degknytena. En väldigt social maträtt att laga ihop var det! Katherine instruerade oss hur vi skulle göra och delade med sig av några små kinesiska tips för att knytena skulle hålla ihop bättre under kokningen. Dumplingsarna blev så pass goda faktiskt att vi allihopa blivit inspirerade till att ha dem som matlådor i höst. Haha ;)
 
 
Idag blir det en liten tur in till skolan, förhoppningsvis den sista under lovet, för att avsluta en kompletteringsuppgift i Nummen. Sedan träning på kvällen. :)
 
/A
 

RSS 2.0